Søk i denne bloggen

mandag 25. januar 2021

Vil vi møte Trump igjen?

 










Det er vanskelig å gi slipp på Trump. De siste fire årene i amerikansk politikk har blitt stadig mer spektakulære på grunn av Trump og hans presidentskap. Journalister fra The Washington Post konstaterte i boken "Donald Trump and his assault on truth" at "Every president lies - at some point", men at Donald Trump tok kaka, "by far" som han selv ville oppsummerte det. Vil vi møte Trump igjen og i tilfelle hvordan? Det er flere enn meg som lurer på det. 

Amerikansk avgrunn skapt av Trump. Morgenbladets tredje utgave i 2021 hadde denne overskriften på et essay av den amerikanske historieprofessoren Timothy Snyder. Vel verdt å lese. Han skriver at Trump har vært "postsannhetspresident" og skriver videre at "Når vi gir opp sannheten, gir vi fra oss makt til dem som har penger og karisma til å skape noe stort i sannhetens sted". Han sammenligner Trumps bruk av begrepet "falske nyheter" med nazistenes "Lügenpresse" når de i sin tid i Tyskland refererte til reportere som "fiender av folket". Internett med sosiale medier gjorde det mulig for Trump å produsere løgner i et tempo som muligens ingen ledere kan matche. Snyder skriver om den den store løgnen om at presidentvalget i 2020 ble "stjålet. Denne løgnen forutsetter mistillit til reportere og eksperter, men også mistillit til lokale , statlige og føderale myndigheter og institusjoner, valgmedarbeidere og valgte representanter. Det forutsetter at disse konspirerer. Slik formidlet Presidenten i USA sin egen konspirasjonsteori som etter hvert også ble støttet av politiske ledere blant republikanerne som Ted Cruz og Johs Hawley. Republikaneren Matt Gaetz gikk enda lenger, ved å hevde at mobben som gikk til angrep på Kongressen var ledet av Trumps motstandere. Snyder konkluderer blant annet med at: "Det å hevde at den andre siden har stjålet valget, er å love å stjele et selv" fordi "verden er delt i "oss" og "dem"". Blir Trumps konspirasjon holdt i live i årene som kommer kan den føre med seg terrorisme og attentater, mener Snyder.

De amerikanske mytene og Trumps megafon. I Klassekampen 23. januar skriver John Freeman, også han amerikaner, at Trumps løgner var skreddersydd for mytene Amerika har fortalt om seg selv. Amerika er mulighetenes land for dem med driv og tæl. "Det er et land bestående av gode mennesker. Dets landskap er en kilde til stolthet og skjønnhet. Jobber du hardt kan du klare deg". Svært lite av dette er sant, og har ikke vært det på lenge. Men Trump lyktes å få ca. 70 millioner amerikanere til å føle seg som offer for et komplott for å ta fra dem det som var rettmessig deres. Dette gjorde han ved å underminere virkelighetsforståelsen gjennom angrep på journalister, vitenskap og sivilt byråkrati og embetsverk. Og han fikk hjelp av teknologi, av algoritmer som bare viser oss mer av det vi vil se og høre. Trumps megafon vil ikke stilne, i følge Freeman. Det vil kreve en enorm innsats for at folk ikke skal falle for det den formidler.

Fake news og autoritære ledere. Kjersti Løken Stavrum skriver i Dagens Næringsliv 23. januar at anklagene om "Fake news" er et maktmiddel som særlig autoritære ledere bruker når de ikke vil møte kritikk. Vi kan vel konstatere at det var slik Trump brukte begrepet. Hun trekker samtidig frem andre forklaringer til hvorfor vi lar oss lure av fake news. Hun viser blant annet til boken "Being wrong" av Kathryn Schulz. Schulz hevder at vi generelt mener vi har rett om det meste fordi vi klarer oss bra gjennom hverdagene. Det at vi klarer oss skaper "et grunnleggende inntrykk i oss av at joda, vi får det til, vi har rett! Vi blir "feil-blinde". Stavrum trekker også frem andre villfarelses mekanismer som f.eks. "Thrutiness" definert som "troen på at noe er sant fordi du føler at det er det., uten hensyn til bevis, logikk eller fakta". Hun viser også til kåringen av "post-truth" årets nyord i 2016. Det innebærer at våre felles standarder for hva som er sant, forsvinner. Og det skjedde altså allerede i 2016. Trump har på mesterlig vis fanget opp tidsånden, kan vi vel si.

Trump og tidsåndene. Trump har også på andre arenaer fanget tidsånder. Støtten til Israel er sentral for mange evangeliske kristne i USA. De har en forestilling om Israels rolle i endetiden og en tro på at Gud vil velsigne dem som velsigner Israel. For disse troende er det derfor nødvendig at USA er Israels venn og forsvarer. Men forestillingen går lenger enn til begeistringen for anerkjennelsen av Jerusalem som Israels hovedstad.  The Trump Prophecy er et kristenpolitisk filmdrama som ble sluppet i oktober 2018. I 2018 var det en utbredt oppfatning i visse kretser blant amerikanske kristne at Gud sto bak Trumps seier i valget i 2016. Mark Tailor, brannmann og forfatter, av boken "The Commander-in-Chief Prophecy", som ble utgitt i 2017, ga inspirasjon til filmen. Samme Mark Tailor har over 170.000 følgere på Twitter. I disse kretsene er det opplagt også andre forestillinger enn fake news som stimulerer oppslutningen om Trump. 

Amerikansk demokrati i forvitring? Den norske statsviteren Tore Wig hevder i Dagsavisen 23. januar om valget i USA i fjor at: "Det er et valg som etterfølges av masseprotester og politisk ustabilitet. Og kanskje det man kan kalle et kuppforsøk fra den sittende presidenten, eller et forsøk på selvkupp. Det er et mønster vi ser i mange land som USA kanskje ikke sammenlignes med". Han mener vi nå må tenke på USA som et mangelfullt demokrati. Han viser til at flere i den republikanske eliten har godtatt deler av Trumps handlinger. Han  mener at mange velgere heller ikke lenger tenker på USA som et demokrati, og at mange tror at valget ble "stjålet". Han viser også til at valgsystemet favoriserer mindre folkerike delstater og at valgene derfor ikke er representative. Det hjelper heller ikke at mediene er sterkt polariserte.

Rettssaker i kø og milliardgjeld. Om det utrolige skulle skje at vi ikke møter Trump som politisk aktør i årene fremover vil vi opplagt møte ham i mediene. Aftenposten hadde søndag 24. januar en oversiktsartikkel over det som nå venter Trump i rettsapparat og forretningsliv. Dette kommer i tillegg til at han i februar må møte i riksrettssak i Kongressen. Flere sivile rettssaker venter. Skattemyndighetene er etter ham for urettmessige skattefradrag. Store lån forfaller og økonomien i mange av Trumps selskaper er svekket økonomisk under pandemien. I følge Trumps sønn Eric vurderer de imidlertid å starte eget medieselskap. For å sitere Trump relevant om Business (fra "Make Poetry Great" Again"):

"My net wort fluctuates, and

it goes up and down

with markets and

with attitudes and

with fellings, even

my own feelings,

but I try.



 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar